Fiscaliteiten: Fiscaal Nieuws

1 


De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd

dinsdag, 17 oktober 2017

Vanaf 2019 moeten huizenbezitters eraan geloven: dan gaat de hypotheekrenteaftrek versneld verlaagd worden. In stapjes van drie procentpunt per jaar wordt hij langzaam verlaagd naar maximaal 36,9 procent, gelijk aan het laagste belastingtarief. En dat kost de huizenbezitter een flinke duit. Maar hoeveel precies? Een uitleg.


Als je een eigen woning hebt mag je de rente die je daarover betaalt deels van je inkomstenbelasting aftrekken. Dat kan een hoop geld schelen. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van wanneer je een huis hebt gekocht. Als je dat nog niet zolang geleden hebt gedaan, mag je alleen nog rente aftrekken als je de hypotheek binnen 360 maanden (ongeveer 30 jaar) aflost.

Het tarief waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken van je belasting, is afhankelijk van je inkomen. Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek van 52 procent al in stapjes van 0,5 procent per jaar verlaagd. Inmiddels ligt het maximumtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken op 50 procent.

Nieuw stelselIn het nieuwe belastingstelsel, dat in 2019 van kracht wordt, is ook gekeken naar de hypotheekrenteaftrek. Die moest beperkt worden om het stelsel als geheel betaalbaar te houden en om de verschillen tussen arm en rijk niet te ver te laten oplopen.
In het nieuwe stelsel zijn nog maar twee belastingtarieven: een laag tarief van 36,9 procent en een hoog tarief van 49,5 procent. Het is de bedoeling om de hoogte van de hypotheekrenteaftrek gelijk te stellen met het laagste tarief. Om dat snel voor elkaar te krijgen wordt vanaf 2019 het maximumtarief met 3 procentpunt per jaar in vier jaar tijd verlaagd tot 36,9 procent.

Vanaf 2023 is de hypotheekrenteaftrek compleet beperkt, en dan lopen de verschillen flink op.Verlaging van het eigenwoningforfait biedt lichte compensatieOm de verlaging van de hypotheekrente wat te compenseren, heeft het kabinet ook gekeken naar het eigenwoningforfait. Dat is een klein percentage van de waarde van je huis, nu nog meestal 0,75 procent, dat bij je inkomen wordt geteld en waarover je dus inkomstenbelasting betaalt. Dat bedrag dempt dus het voordeel dat je kunt behalen van je hypotheekrenteaftrek. 
Om de verlaging van die aftrek niet nog pijnlijker te maken, heeft het nieuwe kabinet ook het eigenwoningforfait wat verlaagd, naar 0,6 procent, zodat de dempende werking ervan wat kleiner wordt.

Wet Hillen

En dan is er nog die Wet Hillen, die het kabinet gaat afschaffen. Huizenbezitters die hun huis al grotendeels, of helemaal, hebben afbetaald, gaan er op de lange termijn soms flink op achteruit. Dat heeft ook te maken met het eigenwoningforfait. Voor wie zijn woning bijna of helemaal heeft afbetaald, is dat de bijtelling die hij betaalt over het eigenwoningforfait hoger dan het bedrag dat hij mag aftrekken aan hypotheekrente.

Die mensen zouden dus eigenlijk een extra bijtelling hebben op de belasting die ze moeten betalen, in plaats van een aftrek. Volgens Vereniging Eigen Huis geldt deze situatie voor ongeveer een miljoen mensen. Nadat deze maatregel vroegtijdig uitlekte, stak er een storm van protest op onder huizenbezitters.Het nieuwe kabinet heeft toen besloten de Wet Hillen niet in 20 jaar af te bouwen, zoals eerst het plan was, maar in 30 jaar.